London

London

Thursday 27 June 2013

The Importance of a Soulmate I


Dôležitosť mať priateľa, človeka blízkeho vášmu srdcu je nezameniteľnou hodnotou akéhokoľvek života. Mať priateľov však dokáže byť zavádzajúce. Koľko priateľov v skutočnosti máte? Určuje facebook vaše počty, či ste už dávno presiahli hranicu 1000 a len si ukladáte nových známych bez toho aby ste ich už počítali? Prerieďujete stavy? Rušíte stránku pretože na tom nič nevidíte a radšej si spočítate na ruke koľkí vám vlastne zostali? Mohli by sme to zhrnúť nasledovne. Priateľov máme dosť. Známych máme ešte viac. Priateľov ku ktorým sa vraciame, máme len pár. A medzi nimi všetými je ten jeden. Ten, s ktorým si rozumieme. Kto uhádne našu myšlienku prv, než ju vyslovíme. Priateľ duše - akoby sme to mohli doslovne preložiť z anglického originálu - soulmate.

Kto je vaším soulmate? Priateľ z detstva, mladých čias keď ste ešte netušili kam vás vietor zaveje? Priateľ na telefóne, ktorý vám vždy zdvihne, vypočuje vás, poradí? Je to váš sused, ktorý vám robí spoločnosť keď sa cítite sama alebo si len tak občas výjdete von a rozprávate sa o živote a o tom čo sa vám v blízke dobe prihodilo? Je to vaša sestra, brat? Kto je vaším priateľom duše?

Za prioritného priateľa duše mnohí pokladajú Ježiša. Áno, je to tak. Prvotný a najlepší.

Je tu však potom aj ten druhý priateľ duše, ten ktorý vám na otázku hneď odpovie, resp. ten kto pohotovo odpovedá na vaše volanie. Pretože v dnešnom svete hľadáte odpovede na otázky. Otázky bytia, kultúry, umenia, politiky a iných vecí s ktorými prichádzate do styku. Ten priateľ v koži človeka sa stane blízkou súčasťou vážho bytia s neobmedzenou možnosťou vplyvu na vaše skutky a počínanie. Stretli ste ho už? Ja áno. A nasledujúcu stať by som rada venovala onomu človeku.



Milý priateľ, drahý človek.

Zoznámili sme sa nedávno, no od prvému momentu a výmene spoločenských fráz som vedela, že sa staneš neoddeliteľnou súčasťou môjho života. Každé ráno očakávam či deň prinesie správu o tvojom počínaní a skutkoch. A ty na seba nenecháš dlho čakať a už z diaľky mi hlásiš, že všetko je tak ako má byť. Obaja sa v duchu tešíme a usmievame na budúcnosť o ktorej vieme že bude naša.

Zdieľame tak podobný v mnohom rovnaký vkus v umení, hudbe, kultúre... A nielen to. Naše prežívanie udalostí je natoľko podobné že i počas krátkej prechádzky by sme nemuseli prehodiť žiadne slovo, ale i tak by sme si porozumeli. Nebolo by medzi nami zatínania zubov, prehĺtania štipľavých slín a hľadania východiska z danej situácie.

Vravíš, príliš idylický obraz reality... Možno, ale pokiaľ ťa mám blízko seba, budem od teba čerpať energiu ktorú do mňa vlievaš; radosť ktorou ma obklopuješ a priateľstvom ktorým si ma bezhranične obklopil.

Vďaka ti, šťastný tvor!

No comments:

Post a Comment